Tourist Info - Vathy, Samos

Градот Вати, кој е поделен во Горен и Долен град (соодветно Ано Вати и Като Вати), е модерна престолнина на островот Самос. Островот е познат по своето богато античко минато што е препознаено со неговото вклучување во списокот на светско наследство заради локалитетите на Питагореј (античкиот полис) и светилиштето Хера, Хераион. Живописната архитектура на Ано Вати ги комбинира веќе постоечките локални типологии со елементи на османлиската архитектура. Откако Самос стана Автономно Кнежевство со свои институции и екстровертна економија (средината на 19-ти век), вниманието се сврте кон дотогаш безначајното пристаниште Като Вати, кое беше разубавено и со јавни и со приватни згради, дизајнирано според принципите на неокласицизмот. Денес, оваа интересна архитектонска дипола на традиционален / ориентален Ано Вати, сместена на ридовите, и неокласичниот / западен Като Вати на море, нуди интересен поглед на променетите историски околности и културните обрасци на источниот Медитеран во доаѓањето на модерното време.

samos_1 | Градска Куќа, поранешен „Парламент на Самос“ | Town Hall Square, Vathi

samos_2 | Гимназија Питагорион | Vathi

samos_3 | Стар Археолошки Музеј, поранешем „Пашалион Музеј и Библиотека – Архива“ | Town Hall Square

samos_4 | Свет Храм на Агиос Спиридон | Square of Ag. Spyridon

samos_5 | Судница | Themistokli Sofouli

samos_6 | Народна Банка на Грција | Coastal front, Themistokli Sofouli street

samos_7 | Католичка Црква на Преобразение на Богородица, „Француска Црква“ | Themistokli Sofouli str.

samos_8 | Црква Св. Никола

samos_9 | Themistokli Sofouli

samos_10 | Поранешен „Магацин за тутун Стефану“ | Плоштад Питагора