Gjirokaster – Re-Discover Heritage

Welcome to Gjirokaster

Добредојдовте во Ѓирокастро

Ѓирокастро е населба на југот на Албанија и се наоѓа на стрмните падини на долината на реката Дрино, во освојувачка позиција по историски збогатен поглед, чии граници се исцртани од високите планински врвови. Ова е град на „илјада скали“ што вклучува стотици кули од османлиски стил со необични камени покриви, дрвени балкони и камени sидови, избелени со вар. Доминиран од големиот замок што излегува во стрмен рид, Ѓирокастро е волшебен град со проблематично минато.

Низ целата своја историја, Ѓирокастро бил важен административен, економски и културен центар и референтна точка во напорите за културна еманципација и независност за целиот албански свет. Со векови, градот доживеал наметната трансформација, од бастион на феудализмот, во отомански скапоцен камен, од центар на отпор за независност и важна точка за италијанските фашистички напаѓачи. Во хрониките на овој град се регистрирани многу владетели и напаѓачи;

во меѓувреме претставува инспирирација за многу поети, писатели и уметници. Градот со население од 40 000 жители, денес е најголемиот културен, академски и административен центар на јужниот регион, како центар на округот со иста деноминација. Познат е како родно место на три личности во историјата на Албанија: поранешниот комунистички диктатор Енвер Хоџа, лингвистот Екрем Чабеј и големиот писател Исмаил Кадаре.

Традиционалните населби се протегаат како зраци околу замокот со нивните соодветни деноминации: Цфака, Дунават, Маналат, Палорто, Варош, Мечит, Хазмурат, Стар Пазар. Раната историја на градот е релативно непозната. Поради близината со класичните и хеленистичките центри: Јерма (Антигонеја) и римскиот град Хадријанополис во близина на селото Софратик, честопати се смета дека најстарата населба во Ѓирокастро е средновековниот замок. Оваа теза во секој случај наиде на сомнежи бидејќи откритијата во внатрешноста на замокот донесоа на светлина керамика од 4 различни фази на живеење пред османлискиот период: 5 -ти – 2 –ри век пред нашата ера; 5 -ти – 7 -ми век; 9 -ти -10 –ти и 12 –ти – 13 –ти век. Најраните од оваа фаза донеле траги од значителен ѕид изграден со блокови, што ве тера да помислите дека во овој дел на реката Дрино постоело важно утврдување пред римскиот период (пред 168 п.н.е.).

Ѓирокастро дава извонредно сведоштво за различноста на урбаните општества на Балканот и за долгите начини на живот што денес скоро исчезнаа. Урбанистичкото планирање и домувањето во Ѓирокастро се оние на градови со тврдини, изградени од значајни сопственици на земјишта, чии интереси биле директно поврзани со интересите на централната моќ. Исто така, дава одлично сведоштво за разни видови споменици и народно урбано домување за време на класичниот османлиски период, во континуитет со различните средновековни култури што му претходеле, и во состојба на мирен соживот со големото христијанско малцинство.

Ѓирокастро, располага со серија извонредни двокатни куќи кои биле развиени во 17 век. Во градот опстојуваат и чаршија, џамија од 18 век и две цркви од истиот период во делот на Стариот град, замокот (првата населба) и квартовите во отомански стил, изградени на гребен, кои доаѓаат од замокот до сливот на долината, каде што има современи згради и универзитетскиот комплекс