This post is also available in: English (English) Albanian (Albanian)

Tourist Info - Corfu

Стариот град Крф лежи на крајниот северозападен крај на Грција. Меѓутоа, во минатото, тој со векови бил дел од Република Венеција (15-18 век), како и дел од Британската Империја (19 век). Тоа придонесе да биде обдарено со непроценливо архитектонско наследство на Западното влијание, на кое и денес му се восхитуваме. Неговите масивни венецијански утврдувања му помогнаа да издржи бројни опсади, што го прави несомнено една од ретките области на територијата на Грција, која никогаш не била окупирана од Османлиите.

Во рамките на овие заштитни и ограничувачки sидови, станбената архитектура на Крф мораше да ја искористи целата достапна земја, што доведе до густи, повеќекатни градби, со уникатен карактер. Градските градби се редок пример на стил на архитектура кој се развил во Грција, кој директно зависел од современите западни трендови, од Ренесансен и Барокен стил, и напредувал непречено и без нагли прекинувања до Неокласицизам. Неговите цркви со нивниот мешан стил се уште една манифестација на соживотот на локалното грчко православно население со нивните западноевропски владетели.

Urb_010 | Холандски Конзулат во Крф | 8-10-12 Moustoxidou str., 49100, Corfu, 49100

Gj46 | Куќа на Беќири | Rruga Mufit Reso,NR,Dunavat

Urb_012 | Куќа на Ричи | 15 Moustoxidou str., Corfu, 49100

Urb_013 | Српски Музеј на Крф | Moustoxidou 19 & Ioniou Voulis

Urb_014 | Јонски Парламент | Moustoxidou str.& Napoleontos Zambeli str. & Ioniou Voulis str., Corfu, 49100

Urb_015 | Приватна Зграда | 20-22 Evgeniou Voulvareos str. Corfu, 49100

Urb_017 | Куќа на Кантони | 36 Kapodistriou str., Corfu, 49100

Urb_022 | Филхармониско Друштво на Крф | 10 Nikiforou Theotoki str., Corfu, 49100

Urb_023 | Епирска Асоцијација на Крф | 24-26 Nikiforou Theotoki str., Corfu, 49100

Urb_011 | Приватна Зграда | 10 Gkilford str. & Zalogou str. & 11 Mavili str., Corfu, 49100