This post is also available in: English Albanian

Tourist Info - Gjirokaster

Историскиот центар на Ѓирокастро, во јужна Албанија, е вклучен во Списокот на светско наследство како извонреден пример за мултикултурен град на поранешната Отоманска империја, кој процвета социјално и економски, достигнувајќи го својот врв од крајот на 18-ти до средината на 19-ти век Станбената архитектура на Ѓирокастро е исклучителна; нејзините величествени камени куќи, комбинирајќи го раскошот на современата османлиска архитектура со одбранбен карактер единствен за оваа област, им даваат на градбите аспект сличен на кула. Оваа архитектура го рефлектира економскиот просперитет во тоа време, но исто така и социјалната структура на Ѓирокастро, во која доминира класата на богати сопственици на земјишта кои ги нарачале овие големи резиденции. Градот има и чаршија, џамија од 18 век, и две цркви од истиот период, сведоци на соживотот на отоманските и православните христијански традиции. Целокупниот интегритет на градот е задоволителен, иако тој беше негативно погоден од дивоградби кон крајот на 90-тите години на минатиот век. Покрај тоа, недостатокот на интерес и финансиски средства доведоа до напуштање и уривање на голем број згради.

Gj02 | Чаршиска Џамија | Ismail Kadare,NR,Bazar

Gj05 | Куќа на Бабамето | Shezai como, NR, Partizani

Gj08 | Куќа на Пападопули | Rruga Selam Musail,NR, Partizani

Gj09 | Куќа на Џенети

Gj20 | Куќа на Зекате | Rruga Mazllem Shazivari,NR,Palorto

Gj34 | Куќа на Фицо | Rruga Fato Berberi,NR , Palorto

Gj35 | Куќа на Цене | Rruga Papavangjeli,NR,Varrosh

Gj39 | Куќа на Цицо | Rruga Vasil Laboviti,NR ,Varrosh

Gj43 | Куќа на Ресо | Rruga Mufit Reso

Gj46 | Куќа на Бекири | Rruga Mufit Reso,NR,Dunavat