Dita e Informimit dhe Punëtoria: Dixhitalizimi dhe promovimi i trashëgimisë kulturore në Ohër

Dixhitalizimi dhe promovimi i trashëgimisë kulturore të Ohrit është qëllimi i Projektit “Menaxhimi Ndër-Rajonal i Trashëgimisë Kulturore, E-Sistemet” – IRC-CERMES i implementuar nga Bashkia e Ohrit në partneritet me Universitetin e Teknologjisë të Qipros, Qendra e Kërkimit dhe Inovacionit të komunikimit dhe teknologjive nga Athina, bashkia e Samos dhe Korfuzit nga pala Greke, “ELET” nga Greqia dhe bashkia e Gjirokastrës nga Shqipëria.

Punëtoria “Qytetet Historike & TIK: Cilën ndërtesë do të shpëtonit të parën?”

Universiteti i Teknologjisë në Qipro organizon një Workshop një-ditor për përdorimin inovativ të TIK (Teknologjia e Informacionit dhe Komunikimit) për ruajtjen, mbrojtjen dhe promovimin e trashëgimisë kulturore në qytete historike. Punëtoria do të zhvillohet në Nikozi në 22 Tetor 2018 (e hënë) nga ora 10:30 deri në orën 16:30, në Galerinë Leventis. Punëtoria është e ndarë në dy pjesë: pjesa e parë (10:30 deri në 13:30) do të përfshijë prezantime shkencore për pjesëmarrësit nën temën e TIK & Trashëgimisë Kulturore, duke u përqëndruar në fusha të veçanta tematike. Pjesa e dytë (nga 14:30 deri në 16:30) është një punëtori praktike, ku të gjithë pjesëmarrësit do të angazhohen në një mjet vendimmarrës për qytetet historike. Punëtoria është pjesë e projektit IRC-HERMES, i financuar nga Interreg Balkan – Mediterranean. Për më tepër detaje kliko këtu Regjistrim

Video në TVM Ohër nga dita informuese dhe Punëtoria në Ohër

Deklaratat e Antonio Baleski, Dr. Pavlos Chatzigrigoriou dhe Dekanit të Fakultetit të Turizmit në Ohër dhe Kryetarit të Bashkisë së Ohrit gjatë ditës informative dhe Punëtorisë në Ohër. Shikoni videon duke klikuar linkun e mëposhtme: https://tvm.mk/video/categ/33-dnevnik/2462-tvm-dnevnik-16-08-2019

Ohër – Regjistrimi në terren i ndërtesave historike

Qyteti i Ohrit, si një sit “Natyror dhe Kulturor” i Trashëgimisë Botërore , është njëri prej katër qyteteve që po implementon një sistem dixhital për administrimin, mbrojtjen dhe promovimin e trashëgimisë kulturore, si pjesë e projektit IRC-HERMES (programi Interreg Balkan-Mediterranean). Për ndërtimin e platformës, ndërtesat historike dhe monumentet në Ohër u vlerësuan dhe u dixhitalizuan. Në një periudhë dy mujore 20.11.2019 – 20.01.2020, ekipi ynë i Arkitektëve ishte në terren duke regjistruar ndërtesat dhe monumentet historike në Ohër. 130 ndërtesa historike, përfshirë llojet e ndërtesave rezidenciale, tregtare dhe fetare, u përfshinë në aplikacionin e regjistrimit. Puna në terren përfshiu vëzhgimin vizual të ndërtesave, fotografimin e elementeve arkitektonikë dhe strukturorë dhe çështjet e patologjisë së ndërtesave.