Samos

Samos është ishulli grek më i afërt me bregdetin turk. Distanca prej 1.300 metrash që ndan Evropën nga Azia ka qenë e njohur që nga kohërat e lashta si “Eptastadios Porthmos” ose “ngushtica e Mycale”. Chios shtrihet në veriperëndim të Samos, Ikaria në perëndim, kompleksi ishull i Fournoi Korseon në jug-perëndim dhe Dodekani në jug të ishullit.
Qyteti i Samos (Vathy) është qendra administrative e bashkisë.
Karlovasi është qendra e dytë më e madhe urbane, në të cilin ndodhet selia e Shkollës së Shkencave të Universitetit të Egjeut.  Pythagorio është bashkia historike e ishullit, ku u hodhën themelet e qytetit antik të Samos.    Qyteti i katërt më i madh është Marathokampos, rrëzë malit të imponuar Kerkis.  Një total prej 33 fshatrash  të mëdhenj dhe të vegjël dhe shumë vendbanime të vogla me një  stil të veçantë vendor shtrihen nga brigjet e ishullit në kontinent, ku mbizotërojnë dy vargjet  malore, Karvounis (lartësi 1,153 m) dhe Kerkis (lartësi 1,443 m).
Samos është vendlindja e figurave të mëdha historike të botës antike:
filozofi Epikuri, themeluesi i teorisë heliocentrik Aristarchos,  si dhe filozofi i madh dhe matematikan Pitagora. Herodoti  dhe Aesopi gjithashtu jetuan për periudha të gjata në ishull dhe, sipas mitologjisë,  perëndeshë Hera lindi atje.

Si një qendër kulturore që nga kohërat e lashta, Samos krenohet me pasuri të jashtëzakonshme në të gjitha aspektet e artit. Punime  të mrekullueshme mund të gjenden në Muzetë Arkeologjike, ndërsa Pitagorio dhe tempulli i Hera, Heraion, j anë caktuar si Sitet e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s. Qyteti i Samos ka një Muze Arkeologjik,  një Muze Kishtar, një Arkiv Historik, një Muze Verë dhe një Bibliotekë Publike. Ishulli ka gjithashtu një has a Natural History Museum in Mytilinioi, a Folklore Museum at the Dimitriou Cultural Foundation, a NewMuze të Historisë Natyrore në Mytilinioi, një Muze Folklorik në Fondacionin Kulturor Dimitriou, një Muze të Ri Arkeologjik në Pythagorio, një Muze për rrezitje dhe një Muze Folklorik në Karlovasi, si dhe muze të tjera të vogla folklorike dhe historike në disa fshatra. Kultura bashkëkohore e Samos pasqyrohet në arkitekturën e saj, në vendbanimet tradicionale me kisha të shquara, , saraje të mëdha dhe ndërtesa të shquara publike, si dhe fabrikat e vjetra dhe fabrikat e duhanit.