Настани

Event Information:

 • пет
  16
  Авг
  2019

  Dita e Informimit dhe Punëtoria: Dixhitalizimi dhe promovimi i trashëgimisë kulturore në Ohër

  Ohrit

  Dixhitalizimi dhe promovimi i trashëgimisë kulturore të Ohrit është qëllimi i Projektit "Menaxhimi Ndër-Rajonal i Trashëgimisë Kulturore, E-Sistemet" - IRC-CERMES i implementuar nga Bashkia e Ohrit në partneritet me Universitetin e Teknologjisë të Qipros, Qendra e Kërkimit dhe Inovacionit të komunikimit dhe teknologjive nga Athina, bashkia e Samos dhe Korfuzit nga pala Greke, "ELET" nga Greqia dhe bashkia e Gjirokastrës nga Shqipëria.

  Projekti është financuar nga Bashkimi Evropian, Programi Interreg Balkan-Mediterranean 2014-2020 dhe përfshin një sistem elektronik inovativ të dixhitalizimit të trashëgimisë, i cili ka marrë edhe çmimin "European Innovation Award". Përveç Ohrit, trashëgimia kulturore do të dixhitalizohet edhe në tre qytete të tjera të Ballkanit, të cilat janë nën mbrojtjen e UNESCO-s, Samos, Korfuzi dhe Gjirokastra.

  Si pjesë e aktiviteteve të parashikuara, u organizua sot në Ohër Dita e Informimit për promovimin e projektit. Për të folur në këtë ditë informimi ishte dhe Kryetari i bashkisë së Ohrit, Konstantin Georgievski.

  • “Unë jam veçanërisht i kënaqur që zbatimi i këtij projekti në Ohër përkon me përpjekjet dhe planet tona për të përmirësuar gjendjen e ruajtjes së trashëgimisë natyrore dhe kulturore në rajonin e Ohrit dhe ruajtjen e statusit të UNESCO-s. Me një seri masash dhe aktivitetesh ne kemi filluar tashmë betejën për ruajtjen e Ohrit dhe përmes punës së përkushtuar do të bëjmë çdo përpjekje për të parandaluar degradimin e mëtutjeshëm të këtij rajoni dhe do të përpiqemi të riparojmë të gjitha dëmet e bëra në të kaluarën. I am convinced that we will succeed in winning this whole process and that our region will be a positive example of fulfilling all the recommendations given to us by the UNESCO World HJam i bindur që ne do të kemi sukses në fitimin e tërë këtij procesi dhe se rajoni ynë do të jetë një shembull pozitiv i përmbushjes së të gjitha rekomandimeve të dhëna nga Komiteti i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s për të ruajtur statusin e zonës së mbrojtur”eritage Committee to preserve protected area status,- tha Georgievski.

  Përveç dixhitalizimit të trashëgimisë kulturore, projekti synon të kontribuojë në zhvillimin e turizmit kulturor dhe të edukojë të rinjtë dhe turistët për rëndësinë e trashëgimisë kulturore. Si rezultat i projektit, Bashkia e Ohrit pritet të marrë, për herë të parë, një hartë dixhitale të trashëgimisë kulturore, e cila do të përfshijë rreth 130 ndërtesa me rëndësi të veçantë kulturore për qytetin. Të dhënat nga ky sistem mund të përdoren për promovimin te turistët, por edhe për nevoja të tjera të bashkisë.

  Nga:https://www.ohridnews.com/digitalizaci-a-i-promoci-a-na-kulturnoto-nasledstvo-vo-ohrid/