Настани

Event Information:

 • пет
  09
  Мар
  2018

  Првт состанок на InterRegional Cultural HERitage Management E-System (IRC-HERMES) во Кипарскиот Универзитет за Технологија

  9:00 amКипарскиот Технолошки Универзитет

  Почетниот состанок на проектот InterRegional Cultural HERitage Management E-System (IRC-HERMES) се одржа на 9 март 2018 година во Кипарскиот Универзитет за Технологија. Конзорциумот ИРЦ-ХЕРМЕС се состои од 7 партнери, 4 од Грција (истражувачки центар АТЕНА, општина Самос, општина Крф и ЕЛЛИНИКИ ЕТАИРИЈА), 1 од Албанија (општина Ѓирокастро), 1 од С. Македонија (општина Охрид) и 1 од Кипар (Кипарски Универзитет за Технологија), кој е координативен партнер. ИРЦ-ХЕРМЕС е кофинансиран од Европската унија (Европски фонд за регионален развој и Фондот Инструмент за претпристапна помош) и Национални фондови на земјите учеснички во рамките на програмата за соработка INTERREG Балкан-Медитеран 2014-2020.

  Целта на проектот е развој на заедничка стратешка платформа за управување со градежниот фонд на населените места / региони за поддршка на зачувувањето, заштитата и презентацијата на нивното културно наследство.

  Во насока да се постигне оваа цел, ќе се искористи постојното искуство стекнато од спроведувањето на е-системот за управување со наследството (HERMeS). HERMeS е признат, во Европа и на меѓународно ниво, за својата иновација, освојувајќи ја престижната Европска награда за културно наследство, Наградата Европа Ностра, во 2015 година. За развојот на платформата, историските градби и спомениците ќе бидат проценети и дигитализирани. По овој процес, ќе се примени алатка за донесување одлуки (алгоритам) со цел да се даде приоритет на интервенциите и ќе произведе заеднички извештаи за органите учеснички.

  Целта на почетниот состанок што се одржа во Кипарскиот Технолошки Универзитет беше да се разјасни улогата на секој партнер во проектот, да се потврдат целите и планот за работа, да се разберат постапките за управување и координација, да се наведат упатствата на Interreg BalkanMed Programme и да се дискутира други теми поврзани со проектот IRC-HERMES.